india jaipur mensenVisum, geld en gezondheid

Tijdens je reis met Riksja India kom je langs de meest intrigerende plaatsen van het land. Zo kun je het kleurrijke noorden combineren met het exotische groene zuiden. Op deze website staan India bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele India rondreizen. Op de pagina Anderen over ons kan je je laten inspireren door de ervaringen van reizigers van Riksja India.

Voor een bezoek aan India heb je een visum nodig. Het belangrijk dat je dit visum zelf aanvraagt. Ook zijn er praktische zaken op het gebied van geld, gezondheid en veiligheid waar je rekening mee moet houden.

India Jaipur marktPaspoort en visum India

Ga je met Riksja India op reis, dan moet je zelf je visum regelen. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in India. Je moet een aantal documenten invullen en inleveren en foto’s met specifieke afmetingen laten maken, dus begin tijdig met de voorbereidingen.

Tegenwoordig is het mogelijk om online een e-visum aan te vragen voor India. Voordeel is dat je dan alles online kunt regelen en niet zelf naar een van de application centers hoeft. Je kunt een e-visum minimaal 4 dagen en maximaal 30 dagen voor de vertrekdatum aanvragen (single entry). Na aanvraag krijg je een bevestigingsmail en bij aankomst op de luchthaven krijg je het echte visum in je paspoort geplakt. Houd er rekening mee dat het kan zijn dat je bij aankomst langer de tijd nodig hebt om de douane door te komen, omdat je in een aparte rij voor het e-visum moet gaan staan.

 

India vrouwen straatJe kunt ook vooraf je visum aanvragen bij het India Visa & Consular Application Centre. Onze reizigers in België kunnen terecht bij de Indiase Ambassade in Brussel. Je kunt een aanvraag doen door alle benodigde papieren in te leveren en te betalen aan de balie.

Voor hulp bij het aanvragen van een visum of een koeriersdienst kun je ook terecht bij een visumbureau. Nederlanders kunnen terecht bij de Nederlandse Visumcentrale en Belgen bij de Belgische Visumcentrale. Let op: de visumcentrale helpt je bij het voorbereiden van al je papieren, maar je moet alsnog zelf je aanvraag doen bij het India Visa & Consular Application Center. Je betaalt dus voor de service van de hulp, niet voor het laten regelen van het visum zelf.

De regels en benodigdheden voor een visumaanvraag veranderen regelmatig. Wij zijn daarom niet aansprakelijk voor de juistheid van deze informatie. Als je vragen over je visum hebt raden we je daarom aan om contact op te nemen met de ambassade of een visumbureau. Zij zijn op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en kunnen je hier het beste mee helpen.

India geld - RupeesGeldzaken

In India betaal je met Rupees. Wij raden je aan om op de luchthaven in India meteen al wat geld te pinnen. De grotere steden in India beschikken over een pinautomaat en zo nodig kan je chauffeur je naar een bank met pinautomaat brengen. Creditcards worden maar op enkele plaatsen geaccepteerd.

Het geven van fooi is zeer gebruikelijk in India. Een fooi voor je chauffeur is niet verplicht maar wordt wel zeer gewaardeerd. Een richtbedrag is zo’n 200 Rupees per reiziger per dag dat je met de chauffeur/gids op pad bent. Je kunt de chauffeur bij het afscheid een envelop met inhoud geven.

Veel bankpassen zijn om veiligheidsredenen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Zorg ervoor dat je deze vooraf uitbreidt naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook in India bruikbaar is. Dit kun je bij de meeste banken gemakkelijk regelen via de app.

 

india bedelaarGezondheid en veiligheid

Naast het regelen van je India visum en geldzaken, is je gezondheid op reis een van de belangrijkste dingen. Voordat je aan je India reis begint kun je al voorzorgsmaatregelen nemen, maar ook tijdens en na je reis door India zijn er een aantal aandachtspunten. Je leest hier meer over op onze informatiepagina Gezondheid in India. Voor medisch advies hebben wij goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct te vaccineren.

India is in veel opzichten een veilig land om te reizen. Niettemin is elke westerling in de ogen van de lokale bevolking miljonair en zullen mensen soms proberen om een graantje mee te pikken van die rijkdom. Het kan dan gaan om vormen van bedelen of zelfs afzetten.

 

india henna versieringHet is vaak moeilijk om de juiste afweging te maken bij het geven aan bedelaars. Geld geven aan kinderen kan ertoe leiden dan ze steeds meer afhankelijk worden van het bedelen en kan zorgen voor een vreemde verhouding in gezinnen. Dit geldt trouwens ook voor pennen, speelgoed en snoepjes. Sommige reizigers kiezen er daarom voor om een bedrag te doneren aan een duurzaam ontwikkelingsproject.

We raden je aan om geld en waardevolle papieren op je lijf onder je kleding te dragen of in een goed afsluitbare koffer te bewaren. In het hotel is meestal een kluis aanwezig waar je dit kunt opbergen. Tip: scan je belangrijke documenten te scannen en zet ze in een mailbox die je vanuit het buitenland gemakkelijk kunt bereiken.

Verstuur je reisplan