india jaipur mensenVisum voor India, geld en gezondheid

Tijdens je reis met Riksja India kom je langs de meest intrigerende plaatsen van het land. Zo kun je het kleurrijke noorden combineren met het exotische groene zuiden. Op deze website staan India bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele India rondreizen. Op de pagina Anderen over ons kan je je laten inspireren door de ervaringen van reizigers van Riksja India.

Voor deze reizen heb je een visum voor India nodig. Het belangrijk dat reizigers hun India visa zelf aanvragen. Ook zijn er praktische zaken op het gebied van geld, gezondheid en veiligheid waar je rekening mee moet houden.

India Jaipur marktVisum aanvragen India

Ga je met Riksja India op reis, dan moet je zelf je India visum aanvragen. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in India. Je moet een aantal documenten invullen en aanleveren en foto’s met specifieke afmetingen laten maken, dus begin tijdig met de voorbereidingen.

Tegenwoordig is het mogelijk om visum voor India online aan te vragen met een e-visum. Voordeel is dat je dan alles online kunt regelen en niet zelf naar een van de application centers hoeft. Je kunt een e-visum minimaal 4 dagen en maximaal 30 dagen voor de vertrekdatum aanvragen (single entry). Na aanvraag krijg je een bevestigingsmail en bij aankomst op de luchthaven krijg je het echte visum voor India in je paspoort geplakt. Houd er rekening mee dat het kan zijn dat je bij aankomst langer de tijd nodig hebt om de douane door te komen, omdat je in een aparte rij voor het e-visum moet gaan staan.

 

India vrouwen straatJe kunt ook vooraf je India visum aanvragen bij het India Visa & Consular Application Centre. Onze reizigers in België kunnen terecht bij de Indiase Ambassade in Brussel. Je kunt een aanvraag doen door alle benodigde papieren in te leveren en te betalen aan de balie.

Voor hulp bij het aanvragen van India visa of een koeriersdienst kun je ook terecht bij een visumbureau. Nederlanders kunnen terecht bij de Nederlandse Visumcentrale en Belgen bij de Belgische Visumcentrale. Let op: de visumcentrale helpt je bij het voorbereiden van al je papieren, maar je moet alsnog zelf je aanvraag doen bij het India Visa & Consular Application Center. Je betaalt dus voor de service van de hulp, niet voor het laten regelen van het visum zelf.

De regels en benodigdheden voor een visumaanvraag veranderen regelmatig. Wij zijn daarom niet aansprakelijk voor de juistheid van deze informatie. Als je vragen over je visum hebt raden we je daarom aan om contact op te nemen met de ambassade of een visumbureau. Zij zijn op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en kunnen je hier het beste mee helpen.

India geld - RupeesGeldzaken

In India betaal je met Rupees. Wij raden je aan om op de luchthaven in India meteen al wat geld te pinnen. De grotere steden in India beschikken over een pinautomaat en zo nodig kan je chauffeur je naar een bank met pinautomaat brengen. Creditcards worden maar op enkele plaatsen geaccepteerd.

Het geven van fooi is zeer gebruikelijk in India. Een fooi voor je chauffeur is niet verplicht maar wordt wel zeer gewaardeerd. Een richtbedrag is zo’n 200 Rupees per reiziger per dag dat je met de chauffeur/gids op pad bent. Je kunt de chauffeur bij het afscheid een envelop met inhoud geven.

Veel bankpassen zijn om veiligheidsredenen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Zorg ervoor dat je deze vooraf uitbreidt naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook in India bruikbaar is. Dit kun je bij de meeste banken gemakkelijk regelen via de app.

 

india bedelaarGezondheid

Naast het regelen van India visa en geldzaken, is je gezondheid op reis een van de belangrijkste dingen. Voordat je aan je India reis begint kun je al voorzorgsmaatregelen nemen, maar ook tijdens en na je reis door India zijn er een aantal aandachtspunten. Je leest hier meer over op onze informatiepagina Gezondheid in India. Voor medisch advies hebben wij goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct te vaccineren.

Veiligheid India

india henna versiering

India is in veel opzichten een veilig land om te reizen. Zeker op de manier waarop wij onze reizen aanbieden. Bij aankomst in India word je door een van onze vaste chauffeurs opgehaald en die chauffeur blijft (afhankelijk van je route) grotendeels je vaste chauffeur. In elke grote plaats hebben wij een lokale vertegenwoordiger waar je terecht kunt met vragen of problemen. Wij werken al jarenlang samen met onze vaste lokale agent in India en boeken betrouwbare hotels in prettige buurten. We hebben ook een noodnummer dat je dag en nacht kunt bellen.

Houd er wel rekening mee dat zoals in veel arme landen elke westerling in de ogen van de lokale bevolking rijk is en dat sommige mensen kunnen proberen om daar een graantje van mee te pikken. We raden je aan niet teveel geld op zak te hebben en goed op je waardevolle spullen te letten, vooral op openbare drukke plekken en in de nachttrein. In het hotel is meestal een kluis aanwezig. Tip: scan je belangrijke documenten te scannen en zet ze in een mailbox die je vanuit het buitenland gemakkelijk kunt bereiken.