india varanasi saddhuWist je dat..? Algemene informatie

Tijdsverschil: In de winter is het verschil 4,5 uur, in de zomer 3,5 uur.

Bellen: In de meeste hotels in India beschik je over een telefoon of je kunt bellen met je eigen mobiele telefoon. Vraag voor de zekerheid de specifieke tarieven vanuit India naar Nederland op bij je provider.
Internet: In veel hotels in India beschikt men over een openbare computer waar je kunt internetten (tegen betaling) of je kunt een internetcafé opzoeken.
Fotograferen: Veel Indiërs voelen zich vereerd als je een foto wilt maken, zeker in minder toeristische gebieden. Vraag wel eerst toestemming. Bij bezienswaardigheden moet je soms extra betalen als je gaat fotograferen.
Voltage: De netspanning in India is 220 Volt. Er zijn soms afwijkende stopcontacten, waarbij een wereldstekker uitkomst biedt. Soms valt de stroom in India uit; een zaklamp biedt dan uitkomst.
Taal: Hindi is de eerste officiële taal maar veel mensen spreken ook goed Engels omdat India vroeger een Engelse kolonie was.

 

india ayurveda palmstrandEten en drinken in India

In India kun je heerlijk eten, vooral als je van pittige gerechten houdt. Ook vegetariërs komen goed aan hun trekken. Een traditioneel gerecht wordt vaak geserveerd op een ‘thali’; een metalen blad met aparte vakjes of schaaltjes waarin verschillende gerechten worden gedaan. Probeer tandoori, vlees uit de steenoven. Of naan, een broodsoort. Wij vonden de masala dosa erg lekker: een grote, hartige crèpe gevuld met spicy aardappeltjes. Om de dorst te lessen neem je een frisse Lassi: een yoghurtdrank vaak gemaakt met fruit.

Indiërs gebruiken hun vingers om de chapati of het brood te breken en de rijst en curry mee op te pakken. Je krijgt dus niet altijd een lepel. Let erop dat je met de rechterhand eet; met de linkerhand eten is in India onbeleefd want die wordt voor ‘andere doeleinden’ gebruikt.

Let op dat je water in India niet uit de kraan kan drinken. Flessen worden echt overal verkocht.

 

india koe kledenMeenemen op reis

Reis je met de nachttrein? Dan is een lakenzak een goed idee. Slaap je alleen in hotels dan heb je deze zeker niet nodig.

Een muskietennet meenemen is niet nodig.

Andere aanraders: een dagrugzakje, zonnebrandcrème, muggencrème met DEET, zaklamp, petje/hoed, oordopjes (voor de treinreis), slippers en schoenen met goed profiel.

 

Bedelaars in India

De Indiase bevolking is over het algemeen heel vriendelijk, maar deze vriendelijkheid kan soms ontaarden in ‘roepies vangen’. Vakantiegangers hebben er immers toch genoeg. Het is vaak moeilijk om de juiste afweging te maken. Geld geven aan kinderen kan ertoe leiden dan ze steeds meer afhankelijk worden van het bedelen. Dit geldt ook voor pennen, speelgoed en snoep. Als je bijvoorbeeld iets uitdeelt op een plek waar veel andere kinderen zijn, ontstaat er soms een ware stormloop.

Ook het geven aan volwassenen zal niet leiden tot een duurzame verbetering van de verhoudingen, maar soms is de situatie zo schrijnend dat het bijna onmogelijk is om niets te doen. Het leidt echter wel vaak tot hardnekkig vragen om meer. Sommige reizigers kiezen ervoor om een bedrag te doneren aan een duurzaam ontwikkelingsproject als alternatief.

 

india kinderen reizigerStraatverkopers, bedelaars en riksja rijders kunnen aanhoudend zijn en hebben soms moeite met het ophouden van aandringen. Als het je echt teveel wordt, is negeren vaak de beste remedie. Een ‘yes’ of ‘no’ vormt vaak aanleiding tot nader contact.

Voor mensen die met je meelopen en iets gaan vertellen kun je beter op je hoede zijn. Het kan gewoon een aardige persoon zijn die een praatje wil houden, echter is het waarschijnlijker dat je een ‘gids’ op sleeptouw heeft die daarna roepies wil voor zijn diensten.

Verkopers hebben vaak hoge vraagprijzen. Afdingen moet! Negeer verongelijkte gezichten; als ze op een verkoop verliezen, doen ze het niet. In veel gevallen kan men een artikel voor de helft van de vraagprijs meenemen. Als men brutaal genoeg is, is 30% van de vraagprijs een mooi startbedrag om te onderhandelen.

Praktische informatie India - visserVeilig op reis

India is nogal al eens negatief in het nieuws geweest als het gaat om veiligheid. En dat is eigenlijk jammer omdat de bevolking juist zo ontzettend vriendelijk is. Wij vinden juist onze manier van reizen veilig. Wij regelen vooraf alle transfers voor je met onze vaste groep aan chauffeurs en we boeken hotels in veilige buurten. Op veel plekken hebben we al een excursie met gids voor je geregeld; dan weet je dat je in goede handen bent. Mocht er tijdens de reis iets zijn dan kun je altijd bellen met onze lokale agent in India.

Je kunt in India ’s avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de steden. Natuurlijk blijft het verstandig goed op je spullen te letten. Laat daarom je waardevolle eigendommen achter in een kluisje of bagagedepot van het hotel. Wees alert op eventuele oplichtingspraktijkjes, want sommige Indiërs zijn slim als het gaat om het verdienen van een paar extra roepies van onwetende reizigers. Maar verder is India een land waar je prima veilig kunt rondreizen, ook voor vrouwen.

 

 

Handige links