• Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  india bloemenmarkt mysoreGezondheid in India

  Riksja India heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. Wij raden altijd aan ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

  India is een tropisch land en daarom loop je meer risico om ziek te worden dan thuis. Dit komt omdat er meer bacteriën aanwezig zijn in een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Hoewel het risico op ziekten niet moet worden overdreven en zeker niet je reisplezier in de weg zou moeten staan, is het aan te raden om je goed voor te bereiden en ook ter plekke bewust om te gaan met gezondheidsrisico’s.

  Gezondheid voor vertrek

  Zorg dat je voor vertrek tijdig tijdig opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals de GGD of je huisarts. Het heeft de voorkeur je vaccinaties ruim van tevoren te regelen. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.

  Maar ook een last minute reis naar India hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services kunnen gaan. Het is van belang dat de instelling waartoe je je wendt aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Neem voor meer informatie een kijkje op www.lcr.nl en www.tropenzorg.nl.

  Hieronder volgt wat summiere informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in India zal blijven. Zorg ervoor zelf up-to-date informatie te krijgen voor je eigen situatie.

  Vaccinaties

  Vaccinaties die worden aangeraden zijn DTP (difterie, tetanus en polio, ca. 10 jaar geldig) en Hepatitis A. DTP hebben de meeste mensen in hun jeugd al gehad. Na een herhaalprik kun je er dan weer een poosje tegen.

  De reguliere Hepatitus A injectie heeft een beperkte werkingsduur, dus het is zaak deze kort voor vertrek te plannen. Je kunt ook een binnen 6 maanden herhalingsvaccinatie nemen zodat je langer beschermd bent.

  Buiktyphus inenting wordt vaak ook aangeraden, behalve als je korter dan 2 weken naar India gaat. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar India gaat.

  Malaria

  Malaria komt het gehele jaar door voor in India. Er zijn echter grote verschillen per streek en per tijd van het jaar. Of je een profilaxe nodig hebt hangt dus ook af van het reisschema. We raden je aan altijd advies hierover in te winnen bij een van de genoemde medische autoriteiten. Profylaxe zijn behoorlijk zware middelen en het is belangrijk om hier een zorgvuldige afweging over te maken.

  Het is belangrijk om risicobeperkende maatregelen te treffen: ‘s avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en eventueel een klamboe gebruiken. In de meeste hotels die wij aanbieden is airco aanwezig dus zijn netten niet nodig (en anders is daar voor gezorgd).

  Verdere voorbereiding

  Je kunt zelf een EHBO-set voor de tropen samenstellen of er een kopen. Tevens kun je de aanschaf van het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de tropen?’ overwegen; hier staat ook in wat er in het EHBO-setje moet zitten.

  Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en overweeg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Indiase apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Het valt te overwegen een schoon setje injectiespuiten en naalden mee te nemen. Denk hierbij ook aan een artsenverklaring.

   

  vliegveld indiaGezondheid ter plaatse

  Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees tijdens je reis zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

  Jet lag

  “Jet Lag” is een ontregeling van je “biologisch klok”, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Tips ter beperking van de jet lag: drink in het vliegtuig weinig koffie en alcohol en verg de eerste twee à drie dagen na aankomst niet te veel van jezelf. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme.

  visverkoper indiaDiarree

  Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen genoeg drinken binnen te krijgen. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt.

  Als je echt moet reizen kun je nog loperamide innemen. Dit spul legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen lam zodat het lijkt alsof de diarree over is. Gebruik dit alleen als je niet vaak naar de wc kunt, zoals wanneer je moet reizen. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is.

  india eten house boatOm diarree te voorkomen

  Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde fles, uit een blikje of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd. Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Westerse salades zoals bij salad bars in dure hotels gebruikelijk zijn, zijn in dit licht over het algemeen af te raden.

  In India is het niet altijd veilig om aan straatstalletjes te eten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Ook restaurants waarbij je goed kan zien hoe schoon het is, zijn aan te raden. Een probaat huismiddel ter voorkoming van diarree is het drinken van cola of bouillon. Cola is in India bijna overal te koop en bouillon en een spiraalkoker kun je meenemen uit Nederland.

  india zwembad voetjesHuidverzorging

  Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.

  Zorg altijd een hoge factor zonnebrandcrème op te smeren op de blootstaande huid, ook in het regenseizoen. We raden je aan te gaan snorkelen met T-shirt en (korte) broek. De zon is superkrachtig op de evenaar, ook als er bewolking is.

  Zonnesteek

  Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg altijd een fles water bij je te hebben. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.

  Hoogteziekte

  Als je op hoogte komt kun je te maken krijgen met hoogteziekte. Het kan ontstaan bij snelle stijging naar hoogten boven de 2000 à 2500 meter. Hoogteziekte kan worden voorkomen door het lichaam de tijd te geven te acclimatiseren en door veel water en/of kruidenthee te drinken.

  De gevoeligheid voor hoogteziekte kan verschillen van persoon tot persoon. In de meeste gevallen gaat het in India om een milde vorm van hoogteziekte. De verschijnselen zijn kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid, algemeen onwelbevinden en een soort katerig gevoel.

  Behandeling bij milde hoogteziekte bestaat uit het niet verder stijgen en eventueel afdalen als de verschijnselen niet binnen enkele dagen verbeteren. Bij hoofdpijn kan men paracetamol gebruiken. Aanvullend kunnen medicijnen en zuurstof gegeven worden.

  markt indiaGezondheid na je reis

  Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in India bent geweest en wat je er gedaan hebt. Als je veel contact hebt gehad met de plaatselijke bevolking is het verstandig een Mantoux te laten zetten (test op tbc).

   

  Klik hier om terug te gaan naar de homepage van Riksja India.