Home > Bouw je reis > Rondreizen > Alle tijd voor tijgers en thali's
Tijgers India - Ranthambore lokale man

Alle tijd voor tijgers en thali's

Deze rondreis begint met de meest bijzondere plekjes van de Gouden Driehoek (het gebied rond Delhi, Jaipur en Agra), met als toevoeging een verblijf op het platteland en een speurtocht naar wilde tijgers. Je ziet plekken die de meeste toeristen links laten liggen en hebt vooral de gelegenheid om op een rustige manier een duik te maken in het echte India. Je maakt niet al te veel kilometers tijdens deze reis en je verblijft daarbij ook wat langer op de plekken waar je echt zou willen zitten. Je slaapt in een authentieke kleihut op het platteland en gaat naar het Ranthambore National Park, waar je een grote kans hebt om tijgers in het wild te zien. Verder zul je natuurlijk het wereldwonder Taj Mahal aandoen en de heilige stad Varanasi bezoeken. Je reist zowel met een privé-auto met chauffeur als met de nachttrein. Kortom, een reis die je rustig op je in kan laten werken.
Reisduur 15 dagen - 14 nachten
(Ranthambore gesloten van 1 juli - 1 okt)

Overnachten

in comfortabele, karakteristieke hotels (foto's)
Reissom € 1229,- p.p. bij 2 personen Inclusief 12 overnachtingen met ontbijt, 2 slaaptreinen, binnenlands vervoer per auto met chauffeur, excursie Jaipur met Amber fort, haveli's en kamelentocht Mandawa, 2 cantersafari's Ranthambore, ticket Bollywood film, halve dag gids in Agra, boottocht en wandeling Varanasi
Vervoer per privé-auto en nachttrein Exclusief

overige maaltijden, entreegelden, internationale vlucht

Reis aanvragen reisvoorstel aanvragen Kaart kaart India

Dag 1 - Aankomst in Delhi

Als je arriveert in Delhi word je opgehaald door je chauffeur en naar het hotel gebracht. Wij vonden het wel zo prettig dat de aankomsttransfer in het hectische India alvast geregeld is. De meeste vluchten naar Delhi komen 's avonds laat aan, tegen middernacht. Je hotel ligt op ongeveer een half uur rijden van het vliegveld, zodat je niet gelijk tijdens deze korte India rondreis middenin de drukke stad overnacht. Het chaotische Delhi bewaren we graag nog even tot het einde van de India rondreis, als je al iets meer gewend bent en je Delhi beter kunt waarderen. In het dit hotel heb je een comfortabele kamer met aangrenzende badkamer. Een prima plek om van je jetlag af te komen.
India onderweg
Onderweg zul je al veel beleven...
Hotel Jaipur - rondreis tijgers India
Palace of the winds in Jaipur

Dag 2 - Welcome to India, de roze stad Jaipur

Vandaag word je met een transfer van 4 tot 5 uur per airco auto naar Jaipur gebracht. De stad Jaipur is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan, en wordt ook wel de 'roze stad' genoemd. Dit omdat veel gebouwen in rose-oranje tint zijn geschilderd en de stad een warme gloed geven. Je arriveert bij je gezellige familiehotel dichtbij de oude stad. De kamers zijn fraai vormgegeven met vaak een hemelbed en traditionele Indiase ornamenten. Het ontbijt is in de gezellige woonkamer van het hotel. De familie doet haar uiterste best om het naar je zin te maken. Je slaapt twee nachten op deze rustige locatie, waar je aan het einde van de dag lekker kunt afkoelen in het zwembad.

Het centrum van Jaipur is zeer levendig, of liever gezegd ronduit turbulent, met vele kleuren, heel veel mensen in gewaden uit alle omliggende streken, kamelenkarren, olifanten, bedelaars, riksja's, tempels, forten en paleizen. Een leuk begin van je rondreis door het fascinerende India.

Dag 3 - Naar de oude stad en Amber fort met gids

Op de derde dag is er 's morgens een city tour ingepland. Je bezoekt samen met een gids het City Palace, de Observatory (gebouwd in de 18e eeuw door een astronomische koning) en het Palace of the Winds (Hawa Mahal). Het City Palace heeft een aantal prachtige musea met onder meer miniatuurschilderingen in typisch Indiase naïeve stijl. Als de vlag uithangt is de maharadja ook thuis. Het Palace of the Winds is een wereldberoemd supersmal bouwwerk met talloze raampjes waar de vrouwen van de harem ongezien naar de processies in de straat konden gluren. Niet iedereen weet dat je via de achterkant van het gebouw naar binnen kunt en daar zelf van het uitzicht kunt genieten.

's Middags breng je met de gids een bezoek aan het Amber Fort, wat even buiten de stad ligt. Vanuit het fort heb je een prachtig uitzicht over de ruige heuvels met alle indrukwekkende muren en forten die de Rajput en Moghuls daar hebben gebouwd.
Amber fort India
Amberpaleis met op de heuvels Amberfort en Tigerfort
Kleihutten
Interieur van een kleihut

Dag 4 - Kleihutten op het platteland in Shekawati

Vandaag rijd je van Jaipur door het platteland van India naar Shekawati in een uur of drie. De auto rijdt over steeds kleinere wegen als je in de buurt van Mandawa komt. Door een kleine poort kom je aan bij een groepje kleihutten die van alle gemakken zijn voorzien. Of, misschien zou 'kleipaleis' een betere benaming zijn... De bungalows zijn gebouwd in de stijl en architectuur van de woestijnstreek. Alle kamers zijn zorgvuldig ingericht en hebben allemaal een eigen karakter. Heel bijzonder is het zwembad, dat boven de zandzee uitsteekt. Geniet van de rust op het platteland van India en van dit idyllische plekje, even helemaal weg van de turbulente steden, drukte en miljoenen mensen.

Dag 5 - Haveli stad Mandawa met gids

In de ochtend trek je er op uit met je gids naar het centrum van Mandawa. Je wordt gastvrij binnen gelaten in verschillende kunstzinnig gedecoreerde huizen. Je ziet hoe de eigenaars leven in een openluchtmuseum van eigenzinnige schilderingen en versiersels die op alle muren, plafonds, zuilen en galerijen zijn aangebracht. De lokale bevolking wordt zoveel mogelijk bij het toerisme betrokken, aarzel niet om wat kleins te kopen. Zo ervaren de bewoners van het platteland in India de zin van het toerisme.

In de late namiddag, als het niet meer zo warm is, ga je op een kameel door het nabij gelegen platteland reizen. Je stopt in een klein dorpje waar je soms door een van de inwoners gastvrij onthaald wordt om een kopje thee te komen drinken. 's Avonds wordt in je hotel het eten van het restaurant vaak buiten geserveerd, soms zelfs met een gezellig kampvuur erbij waar een dansspektakel wordt opgevoerd.
Rondreis tijgers India
Bioscoop India
Bollywood bioscoop in Jaipur

Dag 6 - Terug naar Jaipur, Bollywood film

Na het ontbijt kun je nog op eigen gelegenheid Mandawa bezoeken. Aan het eind van de ochtend rijd je per auto met chauffeur terug naar Jaipur, terug naar de prettige hectiek en weg van het platteland. Je slaapt in hetzelfde familiehotel als een paar dagen geleden. Bezoek 's middags nog even de lokale bazaar, waar wij onze ogen uitkeken bij alle kruidenkraampjes, of plof met een goed boek langs de rand van het zwembad in je hotel.

's Avonds regelen we een uitje voor je dat je volgens ons niet mag missen: een heuse Bollywood film. In Jaipur staat de Raj Mandir bioscoop, de beroemdste Bollywood bios van India. We boeken een kaartje voor je voor de film van vanavond; het programma varieert per dag, maar dat het een swingende en muziekrijke avond wordt, staat vast. Koop vooral ook wat lokale snacks in de lobby, zodat je de drie uur goed doorkomt... Een hele belevenis.

Dag 7 - Tijgers spotten in Ranthambore NP

Je rijdt van Jaipur naar Swai Madhopur bij Ranthambore. Check in bij het gezellige hotel. De kamers zijn safari-stijl ingericht en de eigenaar zit vol met ideeën over wat voor leuke dingen je zou kunnen doen. Als de zon begint te dalen word je naar het Ranthambore fort gebracht, een gigantische constructie met veel apen en groene papegaaien. De zonsondergang maakt de sfeer magisch. Dan hoor de alarmkreten van de gazelle's en sambars beneden en is er een grote kans dat er een tijger op rooftocht is. Die van ons lag op de loer achter een rots. Je zag het pluimpje van zijn staart opgewonden zwaaien. Het succes van het project tiger (in tegenstelling tot andere parken) is hier vooral te danken aan de betrokkenheid van de bewoners. De jeep zal altijd even stoppen om de locals hun waren te laten aanbieden. Misschien even vervelend, maar wel een goede basis voor de bescherming van de dieren. De gidsen zijn ook allemaal uit deze streek.
Tijgers India - uitzicht Ranthambore fort
Ranthambore entree - rondreis tijgers India

Dag 8 - Spanning tijdens de safari's

Vandaag sta je vroeg op. 's Ochtends bij zonsopgang volgt de eerste safari in een Mitsubishi Canter (grote jeep). Rond dit uur spoken er vaak enkele tijgers rond de meren en kan het meteen raak zijn. Zelfs zonder tijgers is de safari over de zandwegen van Ranthambore een betoverende ervaring. Er zijn prachtige sfeeruitzichten van meren met olifantengras met veel dieren. Hier en daar staan de nostalgische optrekjes van de Maharadja.

Aan het eind van de ochtend kom je terug voor de lunch. Na even relaxen volgt nog een safari in de middag. De kans om een tijger te zien is ongeveer 50% per safari (verschillend per seizoen), maar je bent zeker van gazelles, krokodillen, sambars, apen en allerlei andere schepsels. Luipaarden zie je niet zo snel, maar ze zitten er wel degelijk, want ze stelen af en toe een schaap uit het dorp.

Dag 9 - Via spookstad Fatehpur Sikri naar Agra

Vandaag vertrek je in je eigen auto met chauffeur vanuit Ranthambore in oostelijke richting naar Agra, de stad van de Taj Mahal. Het is ongeveer 6 uur rijden. Enkele kilometers voor Agra maak je een stop bij de overweldigende site Fatehpur Sikri, een verlaten spookstad vol grote gebouwen. De heerser Akbar heeft hier een hoofdstad gesticht die in die tijd haar weerga niet kende. Omdat men er na 40 jaar achterkwam dat de watertoevoer niet goed te organiseren viel in dit droge land, hebben alle bewoners van de stad hun boeltje gepakt en de stad verlaten. Wat achter bleef is een fenomenale verzameling van grote tempels en paleizen met daar omheen ruines van oude woningen. Overal zijn groene papegaaien en apen. Akbar was een man die geloofde in het samenbrengen van alle religies en van ieder geloof had hij wel een vrouw die hij een apart verblijf gaf.

Na Fatehpur rijden we door naar Agra, steeds dichterbij de Taj Mahal, waar je arriveert bij je comfortabele hotel. Geniet van een koude fruitlassi om alle indrukken van vandaag weg te spoelen, of ontspan in het lekkere zwembad van je hotel.
Fatehpur India
Taj Mahal - rondreis tijgers India

Dag 10 - Agra en het wereldwonder de Taj Mahal

Na het ontbijt ga je samen met een gids nog twee overweldigende sites in Agra bezoeken. 's Morgens vroeg word je naar de Taj Mahal gebracht. Voordat wij naar de Taj gingen hadden we zulke grote verwachtingen dat we zeker wisten dat het tegen zou vallen. Toch was het bouwwerk zoals het daar sereen stond in het eerste ochtendlicht nog indrukwekkender dan onze verwachtingen. Het is een van de weinige gebouwen die je echt kan aangrijpen. Het is daar neergezet door Sjah Jahan uit liefde voor zijn overleden vrouw Mumtaz en is een toonbeeld van ingetogen harmonie. De gids kan prachtige verhalen vertellen over de liefdesgeschiedenis van het koppel.

Hierna ga je naar het Agra Fort. Dit grootse en fijnzinnige bouwwerk in Agra vervalt aan het eind van de middag in een dromerige sfeer met gouden licht dat schuin door de pilarengalerijen valt. Er zijn prachtige courtyards die doen denken aan het Alhambra in Granada. Vanaf de majestueuze muren kun je uitkijken op de Taj Mahal, net als Sjah Jahan die daar de laatste jaren van zijn leven door zijn liefhebbende zoon was opgesloten.

Aan het einde van de middag neem je een taxi of fietsriksja naar het treinstation, vanwaar 's avonds de nachttrein naar Varanasi vertrekt. We reserveren kaartjes voor de tweede klasse slaaptrein met airco (indien beschikbaar).

Dag 11 - De heilige stad Varanasi

Je wordt 's ochtends opgehaald op het treinstation en naar je hotel gebracht. Varanasi bestaat uit een oud en nieuw stadsdeel, waarbij in het oude deel je zintuigen op elke straathoek op de proef worden gesteld door de straatverkopers en het chaotische verkeer. In het nieuwe stadsdeel vind je juist wat meer ruimte en groen. Wij vinden zelf een verblijf in het oude stadsdeel het meest indrukwekkend: de chaos is immers waarvoor de meeste mensen naar Varanasi komen. Er zijn niet veel hotels in het oude stadsdeel, maar wij hebben een leuk authentiek hotel gevonden aan één van de zuidelijke ghats, pal aan de Ganges rivier. Het hotel is standaard en sommige kamers zijn klein, maar de lokatie maakte voor ons alles goed. Je loopt zo naar de rivier en bent daar getuige van alle rituelen die de Indiërs uitvoeren aan hun heilige moeder Ganges.
Varanasi
Varanasi - rondreis tijgers India

Dag 12 - Kronkelende straatjes en ochtend boottocht

In de vroege ochtend ga je net voor zonsopgang met een boot over de Ganges varen. Je ziet badende pelgrims die baden in de rivier, mensen die hun tanden poetsen met het bruine water of de was doen aan de kant. Ook vaar je langs de crematieghats, waar de doden in het openbaar worden gecremeerd. Dit is één van de meest indrukwekkende rituelen in India die wij ooit hebben gezien. Naast ons zat een man die ons fluisterend het ritueel uitlegde. Het lichaam wordt op een baar (zonder kist) door de straten van de stad Varanasi gedragen en onder luid gezang loopt de stoet naar de rivier. Een crematie bij de Ganges is alleen maar voor de wat rijkeren weggelegd. Voor de armere medemens staat even verderop een meer geïndustrialiseerde oven. Denk eraan dat je bij de crematieghats geen foto's mag maken, ook niet met telelens. Na de boottocht volgt een korte wandeling door het oude centrum van Varanasi, terug richting je hotel. Kijk uit in de smalle steegjes voor heilige koeien, wij werden bijna geplet tussen een muur en een koe....

De rest van de tijd kun je zelf invullen in Varanasi. Woon bijvoorbeeld 's avonds op eigen gelegenheid de 'aarti' ceremonie aan de Ganges rivier bij. Priesters houden hier elke avond een speciale ceremonie waarbij ze hun god moeder Ganga (de rivier) danken voor het brengen van leven. Lekker eten kun je in het Dolphin Restaurant op het dak van het Rashmi Guest House (bij Manmandir ghat). Je hebt hier een mooi uitzicht over de Ganges.

Dag 13 - Taferelen aan de Ganges

Vandaag ben je overdag nog vrij om zelf Varanasi te verkennen. Je leert de stad het beste kennen door te dwalen door de kronkelende straten, stel je zintuigen op de proef bij alle winkeltjes en kramen en pas op met rinkelende riksja's die voorbij zoeven... Wil je 's middags een rustigere plek opzoeken, neem dan een taxi naar het stadje Sarnath, 5 km buiten Varanasi. Sarnath is de plaats waar Boeddha zo’n 2500 jaar geleden is geweest en er de middelste weg gepredikt heeft om het nirwana te bereiken, nadat hij verlicht werd in het plaatsje Bodghaya in India. De religieuze keizer Ashoka heeft daarop een enorme stupa (tempel) en enkele boeddhistische kloosters laten bouwen. Elk boeddhistisch land ter wereld heeft daar nu zijn eigen tempel voor de landgenoten gebouwd en zo lijkt dat plaatsje op een wereldtentoonstelling. Het dorp is vrij klein, wat het gevoel van rust bevordert.

Aan het eind van de dag volgt er een transfer naar het treinstation voor de nachttrein naar Delhi (vertrekt om 19:15 uur).
Varanasi India
India - rondreis tijgers

Dag 14 en 15 - Aankomst Delhi, einde rondreis

Je komt vroeg in de ochtend aan in Delhi, waar je opgehaald wordt door een chauffeur die je vervolgens naar je hotel brengt. 's Middags is er eventueel ruimte voor de India Gate, Humayuns Tombe, Qutab Minar Red Fort en Raj Ghat. Deze bezienswaardigheden kun je gemakkelijk op eigen gelegenheid bezoeken. Je hebt de gehele dag een kamer tot je beschikking in een comfortabel hotel. Afhankelijk van je vlucht vertrek je net voor of net na middernacht, waardoor je op dag 15 aankomt in Nederland. De transfer naar de luchthaven regel je gemakkelijk zelf.

Accommodatie tijdens je reis

Deze rondreis aanvragen
of
Terug naar het rondreizen overzicht
India online, een reissite van Riksja Travel Volg Riksja Travel op Facebook Volg Riksja Travel op Twitter   Laat je inspireren door onze manier van reizen.