Rondreis India online
Home > Praktisch > Lekker weer?
India klimaat

Klimaat en beste reistijd van India

Bij het plannen van je reis naar India kun je gebruik maken van verschillende bouwstenen. Dit zijn korte, individuele India reizen van 2 tot 6 dagen verspreid door het land. Door bouwstenen te combineren kun je je eigen individuele India reis samenstellen. Deze bouwstenen zijn opgedeeld in de regio’s Noord-India, Zuid-India en de Himalaya. Vind je het lastig om zelf een reis samen te stellen, neem dan een kijkje bij onze individuele rondreizen. Wij hebben hierbij de verschillende bouwstenen samengevoegd tot een aantal leuke en bijzondere routes door India.

Tijdens het plannen van je India reis moet je er rekening mee houden dat India een groot land is en er daardoor veel verschillen in het klimaat zijn. Het noorden heeft grote temperatuurverschillen tussen zomer en winter en een regentijd die niet zo heftig is. Het zuiden heeft minder temperatuurverschillen door het jaar heen, maar het regenseizoen kan daar de boel behoorlijk onder water zetten.

Beste periode voor je India reis

Door de verschillende klimaatzones is India een land dat het hele jaar door goed te bereizen is als je de juiste regiokeuzes maakt. Hieronder volgt per regio een overzicht van het klimaat. Een reis aanvragen kan bij ons door een vrijblijvende aanvraag in te vullen of door contact met ons op te nemen. We helpen je graag bij het samenstellen van je eigen India reis.

Noord-India

Als je je vakantie wilt doorbrengen in Noord-India in de omgeving van Rajasthan, Agra en/of Varanasi, dan is september tot april de beste tijd van het jaar om te reizen. Met name de periode mei en juni kun je beter mijden. Het is in Delhi dan tegen de 45 graden en in de woestijn van Rajasthan kan daar nog wel vijf graden bij komen. Juli en augustus zijn al beter uit te houden. Er valt dan wel regelmatig een bui, maar niet zodanig dat je dagen daardoor ontregeld worden. Houd er wel rekening mee dat van half augustus tot eind september in Varanasi het waterpeil in de Ganges behoorlijk hoog staat, waardoor de ghats onder water kunnen staan.
India Rajasthan klimaat
Zuid-India backwaters Kerala

Zuid-India

Het zuiden van India, met de backwaters van Kerala en kleurige tempels van Tamil Nadu, heeft een tropisch klimaat. Hier vind je het hele jaar door temperaturen van rond de dertig graden en loopt de temperatuur alleen in mei en juni wat verder op. Van juni tot oktober valt de moesson. Het reizen is dan niet onmogelijk, maar je reist wel tijdens het regenseizoen. Er zullen waarschijnlijk iedere dag een aantal korte, heftige buien vallen, maar daarna kan de zon weer doorbreken en is het stralend weer. De periode van half oktober tot en met april is de beste reisperiode voor het zuiden.

Goa

In het westen van India, bij Goa en Mumbai, is half oktober tot eind maart de beste reistijd. Het wordt hier nooit verzengend heet, de temperaturen liggen het hele jaar door rond de 30 graden. Van juni tot en met oktober valt echter het regenseizoen. Je loopt dan de kans dat het dagen lang regent. Veel accommodaties, restaurants en barretjes in Goa zijn dan gesloten. Daarom raden wij een strandvakantie in deze maanden af. Onze wintermaanden zijn daarentegen een goede periode om op het strand te liggen of op ontdekking te gaan in Hampi, het authentieke achterland van Goa.

Sikkim en Ladakh

In het noordoosten van India vind je de authentieke kloosters van Sikkim en de groene theeheuvels van Darjeeling. Voor een bezoek aan Sikkim zijn de lente (maart t/m mei) en de herfst (oktober t/m half december) het meest geschikt. Wil je op reis naar de kleurrijke, wapperende gebedsvlaggen en witte bergpieken van Ladakh, in het noordwesten van India? Plan je reis dan tussen eind juni en half september. Buiten die periode is het te koud en kunnen de wegen naar Leh dichtgesneeuwd zijn.

Malediven

Op de tropische Malediven ligt de temperatuur meestal tussen de 25 en 35 graden. De luchtvochtigheidsgraad is hoog, maar een altijd aanwezig zeewindje zorgt voor verkoeling. Verder kan er het hele jaar door regen vallen, maar is er altijd ook voldoende zon. In september en oktober is er de meeste kans op regen en van januari tot april is het bijna altijd droog. Wanneer je wilt duiken, ga dan tussen november en april op reis. Van mei tot en met oktober is het water namelijk troebel en waait er een stevige wind, wat kan zorgen voor een gevaarlijke stroming.
Noordwesten India Ladakh

India online, een reissite van Riksja Travel Volg Riksja Travel op Facebook Volg Riksja Travel op Twitter   Laat je inspireren door onze manier van reizen.