Rondreis India online
Home > Praktisch > Algemene informatie > Weet je dat?
Saddhu in Varanasi aan de Ganges

Wist je dat..? Algemene informatie

Tijdsverschil: In de winter is het verschil 4,5 uur, in de zomer 3,5 uur.
Bellen: In de meeste hotels in India beschik je over een telefoon of je kunt bellen met je eigen mobiele telefoon. Vraag voor de zekerheid de specifieke tarieven vanuit India naar Nederland op bij je provider.
Internet: In veel hotels in India beschikt men over een openbare computer waar je kunt internetten (tegen betaling) of je kunt een internetcafé opzoeken. Fotograferen: veel Indiërs voelen zich vereerd als je een foto wilt maken, zeker in minder toeristische gebieden. Vraag wel eerst toestemming. Bij bezienswaardigheden moet je soms extra betalen als je gaat fotograferen.
Voltage: De netspanning in India is 220 Volt. Er zijn soms afwijkende stopcontacten, waarbij een wereldstekker uitkomst biedt. Soms valt de stroom in India uit; een zaklamp biedt dan uitkomst.
Taal: Hindi is de eerste officiële taal maar veel mensen spreken ook goed Engels omdat India vroeger een Engelse kolonie was.

Eten en drinken in India

In India kun je heerlijk eten, vooral als je van pittige gerechten houdt. Ook vegetariërs komen goed aan hun trekken. Een traditioneel gerecht wordt vaak geserveerd op een Thali, een metalen blad met aparte vakjes of schaaltjes waarin verschillende gerechten worden gedaan. Probeer Tandoori, vlees uit de steenoven. Of Naan, een broodsoort. Wij vonden de Masala dosa erg lekker: een grote, hartige crepe gevuld met spicy aardappeltjes. Om de dorst te lessen neem je een frisse Lassi: een yoghurtdrank vaak gemaakt met fruit.

Indiërs gebruiken hun vingers om de chapati of het brood te breken en de rijst en curry mee op te pakken. Je krijgt dus niet altijd een lepel. Let erop dat je met de rechterhand eet; met de linkerhand eten is in India onbeleefd.

Let op dat je water in India niet uit de kraan kan drinken. Flessen worden echt overal verkocht. Let erop dat de dop verzegeld is.
Relaxen in Kovalam, Zuid-India
Straatbeeld Jaisalmer

Meenemen op reis

Handig is een lakenzak mee te nemen (vooral in de nachttrein zeer welkom). Je kunt ook een 1-persoons dekbed overtrek meenemen waarvan de onderkant over de gehele breedte is losgemaakt.

Ook een muskietennet kan handig zijn, met een paar meter extra touw om het mee te bevestigen.

Andere aanraders: een dagrugzakje, zonnebrandcreme, muggencreme met DEET, zaklamp, petje/hoed, oordopjes (voor de treinreis), slippers en schoenen met goed profiel.

Tip voor het communiceren met de lokale bevolking: een 'Point it-boekje', met wel 2000 afbeeldingen van praktische zaken waarmee je je gemakkelijk verstaanbaar kunt maken.

Bedelaars in India

De Indiase bevolking is over het algemeen heel vriendelijk, maar deze vriendelijkheid kan soms ontaarden in "roepies vangen". Vakantiegangers hebben er immers toch genoeg. Het is vaak moeilijk om de juiste afweging te maken bij het geven aan bedelaars. Geld geven aan kinderen kan ertoe leiden dan ze steeds meer afhankelijk worden van het bedelen en tot een vreemde verhouding in de gezinnen leiden. Dit geldt ook voor pennen, speelgoed en snoep. Als je bijvoorbeeld iets uitdeelt op een plek waar veel andere bedelkinderen zijn, ontstaat er soms een ware stormloop.

Ook het geven aan volwassenen zal niet leiden tot een duurzame verbetering van de verhoudingen, maar soms is de situatie zo schrijnend dat het bijna onmogelijk is om niets te doen. Het leidt echter wel vaak tot hardnekkig vragen om meer... Sommige reizigers kiezen ervoor om een bedrag te doneren aan een duurzaam ontwikkelingsproject als alternatief voor het geven aan bedelaars.
Saddhu in Varanasi aan de Ganges
Enthousiaste kinderen met reiziger in Jaipur
Straatverkopers, bedelaars en riksja rijders kunnen aanhoudend zijn en hebben soms moeite met het ophouden van aandringen. Als het je echt teveel wordt, is negeren vaak de beste remedie. Een "yes" of "no" vormt vaak wel aanleiding tot nader contact.

Voor mensen die met je meelopen en iets gaan vertellen kan je beter op je hoede zijn. Het kan gewoon een aardige persoon zijn die een praatje wil houden, waarschijnlijker is het dat je een "gids" op sleeptouw heeft die daarna roepies wil voor zijn diensten.

Verkopers hebben vaak hoge vraagprijzen. Afdingen moet! Negeer verongelijkte gezichten; als ze op een verkoop verliezen, doen ze het niet. In veel gevallen kan men een artikel voor de helft van de vraagprijs meenemen. Als men brutaal genoeg is, is 30% van de vraagprijs een mooi startbedrag om te onderhandelen.

Veilig op reis

India is een veilig land om in te reizen. Ondanks de vele mensen kun je 's avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de steden. Natuurlijk blijft het verstandig goed op je spullen te letten en diefstal door onachtzaamheid te voorkomen. Laat daarom je waardevolle eigendommen achter in en kluisje of bagagedepot van het hotel wanneer je er op uitgaat. Wees alert op eventuele oplichterijen; taxichauffeurs die 'ineens' geen wisselgeld hebben en verkopers die bizar hoge prijzen vragen. Wissel dan zelf je geld in kleinere eenheden of wacht tot zij het hebben gedaan, maar betaal nooit meer dan de afgesproken prijs. Je zult zien dat als je besluit weg te lopen er vaak ineens wel genoeg wisselgeld is.

Let verder goed op bij aankomst in India. Wij regelen de aankomsttransfer. Onze lokale agent staat klaar met een bordje met je naam erop. Zo weet je dat je met de juiste persoon meegaat.
Visser op de Backwaters van Kerala

India online, een reissite van Riksja Travel Volg Riksja Travel op Facebook Volg Riksja Travel op Twitter   Laat je inspireren door onze manier van reizen.